Η ελλειψη εμπιστοσύνης μεσα στο άμεσο περιβάλλον

«Ειναι λυπηρο κ δύσκολο να μην σε εμπιστεύονται οι δικοι σου ανθρωποι κ να νομιζουν οτι μονο οι ιδιοι ειναι άξιοι».

Ενα προβλημα που παρα πολλοι ανθρωποι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους κ χρειάζεται ειδική ψυχολογικη προσεγγιση για να μην τους τραυματίζει ή καταστρέφει.

Πολλές φορές εκείνος που δεν σε εμπιστεύεται ειναι εκείνος που εχει έπαρση κ νομίζει οτι ειναι καλύτερος ή ο σωστός. Ο πιο διαλλακτικός, εκείνος που προσπαθεί να πείσει τον αλλο ειναι εκείνος που τελικα μπορει να καταλήξει να αισθάνεται θύμα κ πολλές φορές αισθάνεται ανάξιος. Όσο κ να αντιστέκεται, το υποσυνείδητο του μπορει να χει καταγράψει την ελλειψη εμπιστοσύνης που εισπράττει απο το περιβάλλον του. Το αποτέλεσμα ειναι πολλές φορές ενας ανθρωπος να αισθάνεται χαμένος, με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Εκείνος που δεν εμπιστεύεται, εχει κ αυτος ενα σωρό άλυτα θεματα. Δεν εμπιστεύεται τον ίδιο του τον εαυτο ή προέρχεται κ ο ιδιος απο ένα περιβάλλον όπου επρεπε να αποδείξει την αξια του. Ενας φαύλος κύκλος που γεννιέται κ μεταδίδεται απο γενεά σε γενεά.

Στην Ψυχοθεραπεια βρίσκουμε οικογενειακά μοτίβα όπου ολο το σύστημα πάσχει αλλα πιθανά ενα μελος της οικογενειας να εχει συμπτώματα. Ειναι ο κρίκος που εκδηλώνει το προβλημα, αλλα οχι απαραιτητα ο πιο αδύναμος. Η αδυναμια του κρίκου που σπάει, πολλές φορές δειχνει τη δυναμη ανάληψης ευθύνης για ενα ολόκληρο σύστημα που νοσεί.

Γονείς τουτου του ντουνιά, η ελλειψη γνώσης δεν ειναι αδυναμια. Γινεται αδυναμια όταν δεν γινεται αποδεκτό ως γεγονός ή υπαρχει εσκεμμένη αγνοια πολλές φορές. Το παιδί σου ειναι γεννημένο με τα δικά του θεματα κ προδιαγραφές, τα οποια συμπίπτουν αρκετες φορές με τα δικά σου θεματα. Η δουλεια σου ειναι να το βοηθησεις, βοηθώντας πολλές φορές τον εαυτο σου να αυτοβελτιωθει κ αλλάξει. Αν αποζητάς την αλλαγη στο παιδί σου επειδη εσυ απέτυχες ή δεν νομίζεις οτι έχεις θεμα, τοτε συνεισφέρεις σε εναν φαύλο κύκλο που φερει την υπογραφή οδύνης.

ΥΓ. Οτι γραφω δεν προσεγγίζει το θεμα συνολικά σε καμια περιπτωση. Το θεμα ειναι πολύ πολύπλοκο κ αντιμετωπίζεται ανάλογα ανα περιστατικό.

Ελευθερία Παγκαλου
Ψυχολογος

Copyright 2022 Eleftheria Pagkalou

Leave a Reply/Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s